Kaz Dağları'nda Gezilecek Yerler


Kazdağı Milli Parkı


Kazdağları Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayırarak Çanakkale ve Balıkesir sınırları içerisinde bulunmaktadır. Oksijen deposu ismiyle anılmaktadır. Biga Yarımadası’nın en yüksek dağı olma özelliğine sahiptir. Kazdağları’nın diğer bir ismi de İda Dağı’dır. Kazdağları Anadolu’nun sahip olduğu en eşsiz doğal güzelliklerden birisi olmaktadır. 1993 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınıp bakımları yapılmaya başlanmıştır. Kazdağları içerisinde ve çevresinde gezilecek birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlarda bazıları sadece Kazdağı’na özgü olmak üzere birçok canlı yaşamaktadır. Endemik türlere de ev sahipliği yapan Kazdağı Milli Parkı, yüksek oranda oksijeniyle içerisinde bulunan birçok canlı türüyle turistlerin ilgi mekânı olmuştur. Genellikle rehber aracılığı ile gezdirilmektedir. Gezilecek alanlar arası uzak olduğundan araç kullanmak gerekmektedir.

Hasanboğuldu


Kazdağları mevkiinde gezilebilecek en güzel yerlerden birisi de Hasanboğuldu Göleti’dir. Bu doğal güzellik Edremit’in Zeytinli ilçesinin yakınlarında bulunmaktadır. Kazdağları’nın eteklerinde bulunurken denizden yüksekliği de yaklaşık olarak 728 metredir. Hasanboğuldu Göleti doğal zeytin ağaçlarıyla ziyaretçileri karşılamaktadır. Kazdağı Milli Parkı İçerisinde bulunmaktadır. Hasanboğuldu Göleti’ni Sütuven Şelalesi oluşturmaktadır. İki doğal güzellik bir arada olduğundan oldukça fazla turist ziyaretleri olmaktadır. Buz gibi suyun Hasanboğuldu Göleti’ne akmasından oluşan güzel görüntü izlemeye değerdir.

Sarıkız Tepesi


Sarıkız Tepesi, Kazdağları’nın en yüksek noktasında bulunan tepeye verilen isimdir. Bu tepede Sarıkız Türbesi bulunmaktadır. Tepenin denizden yüksekliği yaklaşık olarak 1726 metredir. Denizden oldukça fazla yüksek olduğundan basınç da normal olarak azalmaktadır. Kulaklar bu tepeye çıkılırken basınç değişimi nedeniyle değişik etkilere uğrayabilmektedir fakat bu etkinin herhangi bir zararı yoktur.

Sarıkız Türbesi hakkında tarihte birçok efsane mevcuttur. Sarıkız’ın mezarının bulunduğu yere Sarıkız Tepesi, babasının mezarının bulunduğu tepeye ise Baba Tepe ismi verilmiştir. Günümüzde birçok insan bu efsanelere inanarak Sarıkızı anmak için Sarıkız tepesine gelerek dilekler dilemektedir.

Şahindere Kanyonu


Şahindere Kanyonu Altınoluk bölgesinin hayat damarı olarak nitelendirilmektedir. Kazdağları’nın muhteşem doğasına sahip mekanlarından sadece birisidir. Denizden gelen iyot kokusu ve tertemiz hava sonuna kadar hissedilmektedir. Kanyonda birbirinde farklı ağaç, bitki ve hayvan türlerine rastlanmaktadır. Turistlerin yanı sıra birçok fotoğrafçıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bu kanyonun uzunluğu 26 kilometredir. Yüksekliği de yer yer 600 ile 700 metre arası değişiklik göstermektedir.

Kazdağı Cam Teras


Kazdağı Cam Teras, Şahindere Kanyonu’na yapılmış bir manzara terastır. Camdan olması ve 836 metre rakımı olması sebebiyle birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. 2019 yılında yapımına başlanmış ve 2021 yılında da hizmete sunulmuştur. Camdan olmasından dolayı gelen ziyaretçilere oldukça fazla adrenalin yaşatıp aynı zamanda yüksek bir manzara ile baş başa bırakmaktadır. Bu terasta enerji ihtiyacı güneş panellerinden karşılanmaktadır. Derin vadiler ve kanyonlar geniş manzaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Manzara sevenler için geniş bitki çeşitleriyle büyülü bir manzarayı sizlere sunmaktadır.

Altınoluk Köyü


Altınoluk Köyü, Edremit’in 26 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Ege Denizi’ni, Ayvalık Adaları’nı ve Midilli Adası’nı köyün tepesinden adeta bir kartal yuvasından bakıyormuşçasına görülmektedir. Gezilebilecek birçok alana yakın olduğundan manzara izlemek için uğranması gereken şirin köylerden sadece bir tanesidir.

Adatepe Köyü


Adatepe köyü, Edremit’in kuzeyinde bulunup Kazdağları’nın eteklerindeki bir konumdadır. Tarihi antik çağa kadar dayanan geniş bir geçmişi bulunmaktadır. Bu tarihi köyde Truva, Midilli, Atina, Pers, Roma Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait birçok tarihi ize rastlamak mümkündür. Osmanlı dönemine ait olan camiler ve mezarlar günümüze kadar bozulmadan ulaşmıştır. Adatepe Köyü’nde doğal güzellikleri koruyup betonlaşmayı engellemek amacıyla 1989 yılında koruma altına alınmıştır. Bu köyün en büyük özelliklerinden birisi de Dünyanın en fazla oksijene sahip köylerinden biri olma özelliğidir. Gezmek için oldukça tarihi ve şirin bir turistik alandır.

Yeşilyurt Köyü


Yeşilyurt Köyü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunmaktadır. Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden birisi olma unvanına sahiptir. Eşsiz doğal güzellikleriyle birçok turisti kendine çekmektedir. Yemyeşil doğası ve Arnavut kaldırımlarıyla doğal görünümünü günümüzde hala sürdürmektedir. Taş evleri ve geleneksel mimari yapılarıyla yabancı turistlerin gözde mekanları haline gelmiştir. Köyün birçok yerinde yerli halkın özellikle kadınların doğal ürün tezgâhları turistlere sunulmaktadır.